Pohled na nezdravá jídla vyvolává v mozku stejnou reakci jako pohled na kokain:
Sledování smaženého řízku, pečené kachny či kynutých knedlíků může vyvolat v mozku stejnou reakci jako sledování lajny kokainu v mozku narkomana. Podle nové studie z Yaleské univerzity mozek lidí, jež pojídají nezdravé potraviny, reaguje stejně jako mozek narkomana při konfrontaci s kokainem.
Mozek lidí, jež pojídají nezdravé potraviny, reaguje stejně jako mozek narkomana při konfrontaci s kokainem.
Tato neurologická studie také vysvětluje, proč je boj s obezitou tak obtížný a proč léky na obezitu neúčinkují efektivně.
„Pokud jsou určité potraviny návykové, může to částečně vysvětlovat problémy, kterým lidé čelí při snaze zhubnout,“ tvrdí doktorka Ashley Gearhardtová z Yaleské univerzity ve státě Connecticut.
Funkční magnetickou rezonancí mozku žen se podařilo odhalit, že při sledování čokoládového koktejlu se aktivovala v mozku centra (přední cingulární kůra a střední orbitofrontální kůra), která se aktivují v mozku narkomana, když touží po droze. A čím více ženy vykazovaly vysoké skóre na škále potravinové závislosti, tím byla reakce silnější.