Úplně nová alergie - na olivy. Buďte opatrní:
Olivy měly dosud neposkvrněnou pověst. Představovaly zdravou alternativu k večernímu zobání, jímž jsme si připomínali dovolenou u moře. Nyní se zjistilo, že i olivy vyvolávají alergické reakce.
Olivy. Lahodná pochutina, která se hodí nejen do Martini nebo na pizzu. Kromě potěchy jazyka však pro alergiky může znamenat i velmi nemilou komplikaci na dovolené. A to nejen kvůli olivovému pylu – dokonce i při požití.
Proti vráskám i špatnému trávení
Jeden takový případ popsali turečtí lékaři v odborném medicínském časopise Journal of investigational allergology & clinical immunology: official organ of the International Association of Asthmology (INTERASMA) and Sociedad Latinoamericana de Alergia e Inmunología.
Olivy jsou plodem olivovníku, keře původem z Asie. Jsou velmi oblíbené v kuchyních napříč celým světem. Podle vědců mají navíc příznivý vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům totiž hrají velkou roli v boji proti stárnutí a civilizačním a srdečním chorobám. Navíc zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv zkonzumovaných před hlavním jídlem může pomoci zvýšit hladinu žaludečních šťáv a urychlit tak trávení. To všechno ale za předpokladu, že dotyčný strávník netrpí alergií na olivy. V opačném případě se tato pochutina může změnit ve velké nebezpečí.
Stačí jedna oliva
Turečtí lékaři popsali případ osmadvacetiletého muže, u něhož byla před třemi lety prokázána alergie na pyl oliv. Požití pouhých několika oliv znamenalo výskyt alergické kopřivky po celém těle a také velmi nepříjemné svědění. Zajímavé ovšem bylo, že tato reakce byla velmi akutní a pacient si na žádnou předchozí alergii na potraviny nebo na výskyt jakékoliv kopřivky v minulosti nepamatoval.
Lékaři proto provedli sérii imunologických testů. Ty vyšly pozitivní jak na olivový pyl, tak i na latex, prach a roztoče. Alergie na jiné tropické ovoce či zeleninu, jako jsou broskve, kiwi nebo melouny, se prokázat nepodařilo. Při provokačních testech pomocí olivového pylu bylo dosaženo pozitivní alergické reakce, na olivový olej však pacient nereagoval.